Background

Tehnologija
Mikro Kovanja (Shot Peening)

FerroECOBlast dokazana tehnologija Mikro Kovanja garantuje povećanu čvrstoću na zamor do 800% i dugotrajnost do 1000%. Smanjuje rizik od korozije i produžava životni vek najkritičnijih teških komponenti. Sve mašine za Mikro Kovanje su napravljene u skladu sa sertifikatima  AMS2430; AMS2432 i  NADCAP odobreni. Na zahtev, mašine mogu biti prilagođene specifikacijama naših klijenata, u zavisnosti od dela koji će se obradjivati.

Pročitaj više POTRAŽI REŠENJA

FerroECOBlast Europe nudi visoko tehnološka rešenja i izuzetno usavršenu opremu koja se koristi na najzahtjevnijim delovima avioindustrije, automobilske i drugih industrija.

FerroECOBlast Europe tehnologija Mikro Kovanja
produžava životni vek komponenti do 1000%

Šta je Mikro Kovanje (Shot Peening)?

Mikro Kovanje je hladni radni proces u kojem se površina nekog dela ili komada bombarduje malim sfernim abrazivnim medijem zvanim sačma. Svaki komad sačme koji udari u površinu deluje kao mali čekić koji na površini stvara udubljenje ili rupicu.

Da bi se napravilo udubljenje, površinski sloj metala mora biti pod naponom. Ispod površine, komprimovane čestice obnavljaju površinu do prvobitnog oblika stvarajući hemisferu od hladno obrađenog, visoko napregnutog metala. Preklapajuća udubljenja stvaraju ujednačen sloj zaostalog pritiska.

Prednosti Mikro Kovanja 

Prednosti Mikro Kovanja 

  • dodaje više vrednosti vašim visoko tehnološkim proizvodima i povećava njihov životni vek
  • ublažava napon naprezanja nakon obrade i procesa termičke obrade u popravci vazduhoplova
  • proces je potpuno ponovljiv, tačan i potpuno kontrolisan

Gde ga korisitmo?

Shot peening se često traži u avionskim popravkama da bi se rasteretila naprezanja koja se stvaraju nakon procesa mašinske i termičke obrade i zamenjuju ih povoljnim pritisnim naprezanjima. Kompresovano i zaostalo naprezanje u leguri metala proizvodi se prenosom kinetičke energije.

Ovaj proces mora biti potpuno:

  • ponovljiv
  • precizan
  • kontrolisan

Sektor vazduhoplovstva je jedan od kritičnih sektora i uvek prati visoke standarde i samo specijalizovane kompanije kao što je FerroECOBlast Europe mogu da ispune njihove visoke zahteve. Uglavnom se koristi za poboljšanje mehaničkih svojstava komponenti koje su pod stalnim pritiskom. Poznata je činjenica da se pukotine neće inicirati niti širiti u kompresivno zategnutoj zoni. Budući da gotovo svi zamori od korozije i naprezanja nastaju na ili blizu površine dela, naprezanja izazvana Mikro-Kovanjem osiguravaju značajno povećanje životnog veka dela. Veličina preostalog pritisnog naprezanja koju proizvodi Mikro Kovanje ima najmanje polovinu snage od istezanja materijala koji se uklanja.


NAPREDNE TEHNOLOGIJE OBRADE POVRŠINA

Prijavite se na Bilten